NFT Neden Önemli

NFT Neden Önemli?

Değiştirilemeyen tokenler, biraz basit olan kripto para kavramının gelişmiş halidir. Modern finans sistemleri, gayrimenkul yatırımı, kredi sözleşmeleri ve sanat eseri de dahil olmak üzere çeşitli varlık türleri için karmaşık ticaret ve finans sistemlerini içermektedir. Ayrıca, gerçek varlıkların sanal kopyalarının oluşturulmasına izin veren NFT’ler, bu altyapıyı geri yüklemede büyük bir adımı temsil etmektedir.

Bir şarap şişesi söz konusu olduğunda, mevcut zincirdeki farklı katılımcıların bir NFT ile birlikte hareket etmesi daha kolay olacaktır. Tüm süreç boyunca şişenin menşelini, üretimini ve satışını izlemeye yardımcı olacaktır. Danışmanlık firması Ernst & Young tarafından geliştirilen böyle bir çözümün müşterilerinden biri için faydalı olduğu zaten kanıtlanmıştır. NFT’ler daha önce de belirtildiği gibi kimlik yönetiminde kullanım için de uygundur. Hem giriş hem de çıkış noktalarında her zaman gösterilmesi gereken orijinal pasaportların durumunu incelemek için kullanılabilecektir. NFT’ler, dijital dünyada kimlik ve erişim yönetimi için de kullanılabilecek olup, bu da daha önce bahsedilen kullanımı genişletmektedir. Gayrimenkule ek olarak, bu jetonlaştırma tekniği, uygulamayı gayrimenkulle sınırlamadan sanat eseri gibi diğer varlıklar için kullanılabilmektedir. Dolayısıyla sanat eserinin geçerli sayılabilmesi için tek bir kişiye ait olması gerekmez. Birçok kişi, her biri ayrı bir boyama alanından sorumlu olan eserin dijital versiyonuna erişebilmektedir. Bu tür ortaklıklar bir firmanın değerini ve gelirini artırabilme fırsatı sunmaktadır. Finansal olmayan kuruluşlar için, yeni pazar yerlerinin ve yatırım türlerinin oluşumu, öngörülebilir gelecek için en heyecan verici vaadi sunmaktadır. Örneğin, her biri benzersiz niteliklere ve çeşitli mülk türlerine sahip birkaç bölüme ayrılmış; bölümlerden birinde yakınlarda bir plaj, bir eğlence tesisi ve yakınlarda bir yerleşim topluluğu olan geniş bir arazi parçasını ele alındığında; NFT benzersiz bir mülk parçasını sembolize eder ve her bir arazi parçası onu diğerlerinden ayıran özelliklere göre farklı değerlendirilmesini sağlamaktadır. Her NFT’ye kritik bilgileri dahil ederek, zor ve bürokratik bir girişim olan gayrimenkul ticaretini daha basit hale getirmek mümkündür. Örneğin, Ethereum ağı üzerinde çalışan defter tabanlı VR platformu Decentraland, bu konsepti zaten gerçekleştirmektedir. 

Metaverse Erişimi İçin NFT Neden Gereklidir?

İnsanlar ve şirketler, gerçek dünyadaki mal ve hizmetleri dijital üç boyutlu dünyalardaki sanal muadillerine (dijital ikizlere) taşımak için neredeyse sınırsız olanaklara sahiptir. Spesifik olarak, oyun ekonomisi kazanmak için oynamayı içerir ve blokzincirinin destekleyeceği NFT’ler aracılığıyla blokzincir oyuncularını meşgul edecek ve güçlendirecektir. NFT’ler, kimliklerin, toplulukların ve sosyal deneyimlerin oluşumunu kolaylaştıran metaverse’e açılan bir kapı görevi görülmektedir. NFT’ler için artan sayıda uygulama ile bu dijital varlıklar, sanal dünyada yeni bir çağın başlangıcına işaret etmektedir. Bu yeni çağın, metaverse çağı olarak adlandırılması olasıdır. Metaverse’lerin dünya arenasına girişi en iyi, Facebook’un NFT tabanlı artırılmış deneyimlerin yeni nesil sosyal medya platformları için temel oluşturacağı yeni bir çağın başladığını ilan eden Meta’yı piyasaya sürmesi olarak gösterilmektedir.

NFT’ler ve metaverse’ler, özellikle blokzinciri oyunlarında ve dijital sosyal medyayı genişletmede değer taşıyıcılarının işlevini oynadıkları diğer bazı birlikte çalışabilir oyunlarda zaten karmaşık bir şekilde iç içe geçmiş durumdadır. Nispeten yeni bir fikir olmasına rağmen, bu yeni oyun kolu, oyuncular ve kripto para kullanıcıları tarafından o kadar coşkuyla karşılanmıştır. Öyle ki, her ilk oyun teklifinin (IGO), NFT koleksiyonunun satılmasıyla ticaret hacminde iki haftadan kısa bir sürede 16 milyon dolarlık artış gözlemlenmiştir.

Metaverse’de NFT ve Blokzincirinin Rolü

Pek çok kişi, NFT’leri, isterlerse yüksek fiyatlarla satabilecekleri sanat eseri veya koleksiyon resimleri olarak görmektedir. Bununla birlikte, dijital sanata yönelik mevcut çılgınlık, NFT’ler için daha önce bilinmeyen bir dizi yeni olasılığı gün ışığına çıkarmıştır. Örneğin, NFT ve meta veri deposu bağlantısı, tartışmasız NFT’ler için daha fazla araştırılması gereken ilginç bir kullanım durumudur. NFT’lerin geleceğine giden yol, uzun vadede NFT kullanımını ve kabulünü değiştirme potansiyeline sahip yatırımcılar, işletmeler ve amatörler için birkaç yeni seçenekten oluşmaktadır. Blokzinciri teknolojisi, yakın tarihin en önemli teknik yeniliklerinden biri olarak kendini göstermiş ve çok kısa sürede yaygın kabul görmüştür. Bitcoin blokzincirinde bir temel oluşturduğu için, çift harcama sorununun üstesinden gelmede önemli bir rol oynamıştır. Bunu takiben, uyumluluk ve kıtlık özelliklerini getiren, takas edilemeyen jetonlar oluşturmak için blokzinciri teknolojisi kullanılmıştır. Bununla birlikte, NFT’lere ve metaverse’e artan ilgi, metaverse’deki blokzinciri ve NFT’lerin potansiyel işlevi hakkında daha fazla araştırma yapılmasını gerektirmektedir. Metaverse hakkındaki tüm tartışmalar, metaverse ile yerelliği korumayan teknolojiler (NFT’ler) arasında birleştirme olasılığına işaret etmektedir. Öte yandan, birçok insanın NFT’lerin metaverse’in başka bir bileşeni olduğuna yönelik inancı yaygınlaşmaktadır. Gerçekten de, NFT’ler ve metaverse, bilimsel toplulukta genellikle birbirleriyle pratik olarak eş anlamlıdır. Böyle bir varsayımın temel mantığı, kripto para birimlerinin yükselişi nedeniyle blokzinciri oyunlarında NFT’ler için hızlı ilerleme sıçramalarına işaret etmektedir. Birlikte çalışabilir oyunlar, sanal dünyalara hizmet sağlayarak metaverse’in büyümesini sağlayabilecektir.

Ayrıca, gerçek kimlikler ve dijital avatarlar arasındaki bağlantı, geleneksel olmayan teknolojileri kullanarak metaverse’e erişimi belirlemek için yeni olanaklara kapı açmaktadır. Bir NFT kontrollü erişim örneği olarak; 2019’da gerçekleşen açılış NFT.NYC konferansı, etkinliğe katılımcıları kabul etmek için NFT tabanlı bir bilet kullanmış olması verilebilmektedir. Hiç kimse toplantının “metaverse” de gerçekleştiğinden bahsetmese bile, şüphesiz NFT’nin metaverse etkileşimi için iyi bir emsal oluşturmuştur. Son yıllarda, NFT’ler ve metaverse’in yakınlaşmasından yararlanmak için çok sayıda yeni girişim ortaya çıkmıştır ve bunların hepsinin önünde parlak bir gelecek vardır. Girişimler, öncelikle insanların çevrim içi bağlantı kurma biçiminde önemli değişiklikler getirmekle ilgilenmektedir. Örneğin Decentraland projesi, kullanıcıların LAND belirteçlerini kullanarak metaverse içindeki gayrimenkulün sahipliğini nasıl elde edebileceklerini göstermektedir. Metaverse çok geniş bir kavramdır. Bu nedenle NFT kullanımı genişleyen bu ekosistemde çok önemli rol oynayacaktır. Metaverse NFT projelerinin geliştirilmesi, NFT’leri dijital mülkün tapusu olarak kullanma olasılığına kapı açacaktır. NFT’ler, metaverse’deki bir noktaya özel erişim sağlamaya yardımcı olmaktadır. NFT’nin akıllı sözleşme yeteneklerinin, metaverse’de gayrimenkul satışını kolaylaştırmak için potansiyel olarak kullanılabileceğini belirtmek önemlidir. Metaverse’deki NFT kullanım durumları, birkaç istisna dışında, metaverse geliştirmenin ilk aşamalarında çoğunlukla NFT kontrollü erişime odaklanacaktır. Metaverse içinde NFT’lerin uygulanmasının ilk gerçek dünya örneği gibi NFT kontrollü erişim, hem gerçek dünyadaki olaylara hem de metaverse’deki olaylara VIP erişiminin güvence altına alınmasına yardımcı olabilecektir. NFT’ler, markalı ürünleri belirli bir kanala abone olan takipçilere benzersiz erişim için de kullanılabilecektir. Hayran ya da sadık müşteri katılımının verimliliğini artırmaya ek olarak, NFT’ler, diğerlerinin yanı sıra konum tabanlı katılım ve artırılmış gerçeklik gibi özellikleri destekleyen altyapıyı kurarak metaverse dışında uyumluluk sunma potansiyeline sahiptir. Sonuç olarak, NFT’ler ve metaverse birbirleri için yaratılmıştır.

NFT’nin Metaverse Üzerindeki Etkileri

“NFT meta veri tabanının bir parçası mı?” sorusuna yanıt ararken NFT’lerin metaverse’in oluşturulmasına katkıda bulunabileceği birçok yöntem keşfedilmiş olacaktır. Bununla birlikte, metaverse’in yapısının altında yatan mimariyi değiştirmede NFT’lerin alaka düzeyini tanımak çok önemlidir. NFT’lerin metaverse’de kullanıcı katılımı, işlem ve sosyalleşme açısından tipik sosyal ağ öncüllerini bozma potansiyeline sahip olması, fark edilmesi gereken en önemli noktadır. Peki bu etkiler metaverse’de daha büyük ölçekte nasıl tezahür edecek? Metaverse’deki NFT etkileşiminin gelecekte nasıl çalışabileceğinin en önemli yönlerinden bazıları şu şekilde verilmektedir:

Yeni Nesil için Topluluk, Sosyal ve Kimlik Deneyimleri: NFT metaverse programlarının etkisi, metaverse kullanıcılarının kimliğini, sosyal ve ortak deneyimlerini de önemli ölçüde etkilemektedir. Kullanıcılar, NFT varlıklarına sahip olarak, belirli bir projeye desteklerini gösterebilmekte veya dijital ve gerçek dünyalar hakkında düşüncelerini ifade edebilmektedir. Sonuç olarak, benzer düşünen NFT sahipleri, deneyimlerini paylaşmak ve içerik geliştirmede iş birliği yapmak için topluluklara katılabilecektir. NFT avatarlarının iyi bir örneği, NFT meta veri deposu bağlantısının dünyayı nasıl değiştirdiğini göstermektedir. NFT avatarları, oyuncunun gerçek benliğinin ve öngördüğü kişinin temsilleridir. Oyuncular, çeşitli metaverse yerlerine girmek ve bunlar arasında geçiş yapmak için erişim belirteçleri olarak kendi NFT avatarlarını kullanmaktadır. NFT’ler, sanal kimlikler oluşturmak için toplam sahiplik, güç ve esneklik ile kullanıcıların gerçek hayattaki kimliklerinin bir uzantısı olarak görülmektedir. Kullanıcılar, NFT avatarlarını kullanarak metaverse ve gerçek dünyadaki çeşitli deneyimlere sanal üyelik kazanabilecektir. Sonuç olarak, metaverse ve NFT’lerin birleştirilmesi, kullanıcıların sosyal ve toplumsal deneyimlerini geliştirebilmektedir. Şirket lansmanları ve içerik geliştirme için NFT avatarları potansiyellerini göstermektedir.

NFT ve Metaverse Ekonomisi

Yaygın ve sürükleyici bir sanal ortam olan metaverse’de normal bir gün, yakın tarihlerde bilinen gerçeklikleri yansıtabilecektir. Sanal gerçeklik ve 5G bağlantısındaki önemli gelişmeler sayesinde insanlar, perakende alışveriş merkezlerini ziyaret edebilecek, şehirler arası seyahat edebilecek, kafelerde tanıdıklarla buluşabilecek ve şaşırtıcı derecede orijinal görünen şekillerde bağlantı alışverişinde bulunabilecektir. Onlarca yıldır, çok oyunculu internet oyunlarının yapısında metaverse var olmuştur. Bununla birlikte, yakında hem oyuncular hem de oyuncu olmayanlar için yeni etkileşim türleri ortaya çıkaran gerçek dünyamızdan ayırt edilemeyen sürükleyici deneyimler çağına ulaşılacaktır. İki metaverse prototipi olan Decentraland ve Somnium Space, insanların toprağa yerleşmesi, sosyalleşmeleri, ticaret yapmaları ve sivil özgürlüklere sahip olma iddiasıyla tam uygarlığın başlangıcını göstermektedir. Herhangi bir uygarlığın, düzgün çalışması için işleyen bir ekonomiye ihtiyacı vardır. Metaverse ekonomisi ise bir kişinin metaverse evi, aracı, çiftliği, kitapları, kıyafetleri, mobilyaları ve dijital kimlikleri gibi dijital ürünlerin doğrulanmasına bağlıdır. Ek olarak, gelişmek için farklı kurallar ve yasalarla diğer dünyalarda özgürce seyahat etme ve ticaret yapma becerisi gerektirir. Eşyaları, mülkleri ve hatta kişinin kendi kimliğini doğrulama yeteneği nedeniyle, değiştirilemeyen token, bir blokzincirinde kayıtlı sanal mülkiyetin dijital kayıtları olarak hizmet edecektir.  

Decentraland’ da, çeşmelerin yanında sohbet eden, tasarımcı mağazalarında alışveriş yapan ve sahil gezinti yollarında koşan insanların yanı sıra müşterileri yüksek bahisli poker oyunlarına çeken kumarhane krupiyeleri de görülecektir. Halihazırda arazi satın almış olan ve diğer sakinlerin yaratıcılığını yakalayan ortamlar yaratan insanlar tarafından gerçek sanal alan kendiliğinden gelişmektedir. Bu gelişim büyük bir etkileşim yaratmaktadır. Bu etkileşimler henüz gerçekçi olmaktan uzak olsa da deneyimleyenlere keyif vermektedir. Bu nedenle, bu erken prototiplerin potansiyel taşıdığı açıktır. İnsanlar, gerçek topluluklarda olduğu gibi metaverse içinde de ilgi çekici alanlara yöneleceklerdir.

Ayrıca, popülerlik (Beverly Hills ya da Paris gibi), tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi sanal mülkün de değerini otomatik olarak artırmaktadır. Arazinin bitişikliği fikri, diğer metaverse arsaları ve Decentraland ekonomisi için esastır. Tanımlanmış bir coğrafya içinde sabit bir yerde, tüm metaverse birimleri ve metaverse’in geri kalanı bağlanmaktadır. Ayrıca, kıtlık, uluslararası ekonomi yasalarına göre mülk değerlerinin büyümesine ve azalmasına izin verilmektedir. Sonuç olarak, Decentraland manifestosuna göre, “geri kalan mülk sahipliği ve içerik dağıtımı katmanları tarafından desteklenen finansal sisteme sahip bir sosyal bilgi” için bir çerçeve oluşturulmuştur. Bu çerçeve daha sonra Decentraland vizyonunu uygulamak için kullanılacaktır. NFT’ler, metaverse’i çalıştıran özellik aktarımlarının gerçekleşmesine izin vermektedir. Çoğu durumda, bu işaretler, bir mülkiyet unvanından daha güvenli bir mülkiyetin reddedilemez kanıtı olarak hizmet etmektedir. Eric Anziani, “Bir varlığa sahip olduğunuzun ve tam bir mülkiyet oluşturabileceğinizin farkındasınız. Daha sonra, o ortamın koşullarına ve şartlarına bağlı olarak o sanal ortamda mülkiyet haklarını talep edebilirsiniz”  söylemiyle gerçek dünyada metaverse mülkiyet hakları oluşturmanın imkansız olduğuna görüşünü savunmaktadır. 

Metaverse Kimlikleri Olarak NFT

Bilinen fiziksel ve çevrim içi ortamlarda bile kimlik korumasının sürdürülmesi giderek zorlaşmaktadır. Kimlik yönetimi ve kimlik hırsızlığı önleme yazılımının patlamasından açıkça görülüyor ki, kişinin temel benlik duygusunun dijital belirsizlik tarafından baltalanmasının birkaç yolu vardır. Şimdi, tanıdık çevrim içi oyunlardan gerçekçi sanal 3D dünyalara kadar oldukça karmaşık meta veri tabanlarının geliştirilmesiyle, kişinin kimliğini koruma görevi çok daha karmaşık hale gelmiştir. 5G ve sanal gerçeklik teknolojilerinin katlanarak artmasıyla birlikte meta versiyonlar hızla gerçek dünyaya daha çok benzedikçe, hem oyuncular hem de oyuncu olmayanlar gibi daha fazla insanın hayatı karmaşık evrenlere aktarılacaktır. Genetik kodun biyolojik kimliği onayladığı gibi, temel pikselli avatarlardan tamamen dijital ikizlere ve alt-egolara hızla evrimleşecek, iç yaşamın tüm temelleriyle tamamlanmış bir metaverse kimliği nasıl oluşturulacaktır?

Büyük bir olasılıkla, bu sorunun çözümü NFT’lerde yatmaktadır. Dijital sanat, oyun kartları, kültürel ve sosyal içeriklerin milyonlarca dolarlık işlemlerinin bir sonucu olarak, bu blokzincir teknolojisi sanal mülkiyet kayıtları dünyayı sarmıştır. Artık “kripto para birimleri” terimiyle eş anlamlı olarak kabul edilmektedir. 2021 yılında 69,3 milyon ABD doları değerinde sanal sanat eserinin satışı, NFT’lerin neden bu kadar büyük bir olgu haline geldiğini açıklar niteliktedir. Nihai NFT değerleri; kültürel ve sosyal içerikler, müzik, çevrim içi mülk, oyun gibi fiziksel olmayan malların açık, merkezi olmayan mülkiyetini sağlamada yatmaktadır. NFT’ler gelecekte fizikse olmayan varlıkların kesin, merkezi olmayan sahipliğini sağlayacak ve kimlik kazandıracaktır. Sanal bir kimlik, sanal bir konser biletinin özel mülkiyet haklarıyla kodlanması ve bir blokzincirinde saklanmasıyla aynı şekilde oluşturulabilecektir. Hiçbir sistem veya teknoloji tam kimlik koruması sağlayamamaktadır ancak blokzinciri güvenliğinin esnekliği ve  ademi merkeziyetçiliğinin sunduğu platform akışkanlığı yerleşik kimliklerin sürükleyici sanal dünyalarda izlenmeden özgürce dolaşmasına izin vererek metaverse hissinde tamamen devrim yaratabilecektir.