2040 Yılında Metaverse

Metaverse’in Geleceği

Hepimiz küreselleşmenin insan uygarlığı üzerindeki etkisinin farkındayız. Çoğu uzman hala oyun ortamını bir meta evrenin “referans noktası” olarak görüyor. Zaten dikkate değer boyutta çok sayıda oyun bulunmakta ve bu oyunlar oldukça popüler tüketici mıknatısları zira ABD halkının da yaklaşık yüzde 59’u kendini oyuncu olarak tanımlanıyor. Oyunların Metaverse için iyi bir referans noktası ve yaşam alanı olduğunu söyleyebiliriz çünkü sanal dünyalara katılım göstermemiz ve fiziksel konumla ilişkili olmayan gruplara katılmamız için bize ilham verirler. Bu açıdan oyunların zaten insanların zevk alması ve katılmaları için yeni deneyimler yarattığını görüyoruz. Son birkaç yılda oyunlar daha da yaygın hale geldi, özellikle Covid-19 salgınının insanların yaşayabileceği yeni deneyimler ve karşılaşmaları sınırlaması ile. Bu yaygınlaşmaya örnek olarak, Epic Games’in CEO’su, işinin oyun ortamlarında Ariana Grande, Travis Scott, ve diğer isimlerin sahnelenen konserleri de dahil olmak üzere Dr. Martin Luther King’in efsanevi “Bir hayalim var” konuşmasının kapsamlı bir şekilde yeniden düşünülüp oyun ortamlarına kullanıcılara hitap edecek şekilde lanse edilmesi ile Metaverse’i inşa etmeye yatırım yaptığını iddia ediyor.

Epic Games ayrıca, kullanıcıların dijital ortamda daha fazla zaman geçirmeleri için kullanıcıların gerçekçi kopyalarını nasıl oluşturabileceklerini gösteren bir içerik oluşturucu yardımıyla gerçekçi dijital bireyler üretiyor. Buna örnek olarak Roblox u, bir oyun ortamında kurulan Metaverse’in bir başka örneğini, verebiliriz. 2004 yılında oluşturulan bu web sitesi, kullanıcıların ev inşa edebileceği, benzersiz durumlar yaratabileceği ve konut inşa edebileceği çeşitli oyunlara sahiptir. Lansmanından sonra Roblox Ceo’su James Baszucki, web sitesinin #Metaverse gibi bir şeyin vizyonuna bir adım daha yaklaşmasına yardımcı olan herkesi takdir etmek için tweet attı. O zamandan beri Roblox, sanal yatılı mahkemeler, Gucci’den eşyalar, hatta test edebileceğiniz açık bahçeler inşa etmek için şirketlerle bağlantı kurdu. 

Dünyanın herhangi bir yerinde yaratılan ürünler, yaşam kalitemizi geliştirerek dünyanın hemen her köşesine ulaşıyor. Sanal dünyalar tek bir Metaverse oluşturmak için bir araya geldiğinde, daha büyük olmasa da aynı etki türü beklenebilir. Metaverse’in hayatımızın birçok yönünü nasıl etkileyebileceğine bakalım.

Alışveriş ve İş

Alışılagelmiş hediye alımlarını kolaylaştırmak arzusuyla internet alışverişi bu günlerde oldukça yaygınlaşmıştır. Çevrimiçi alışveriş yaparken, iş saatleri konusunda endişelenmenize veya ihtiyaçlarınızı karşılamak için diğer tüketicilerden oluşan kuyruğu beklemenize gerek yoktur. WebVR sayesinde, tahminlere göre, VR Teknolojisi yakında günlük tarayıcılarınızda kullanıma sunulacak ve satın almak istediğiniz her şeyi kontrol etmeyi her zamankinden daha kolay hale getirecek. Öte yandan, web sitelerinin kısıtlamalarını da unutmamak gerek. Ticari bir kuruluş olarak kapasitenizde, tüm öğelerinizi ve varyantlarınızı web sitenize dahil etmek o kadar da cezbedici değildir. Öte yandan, insanlar bir web sayfasının perakende alışveriş merkezi olarak işlev görmesini beklemezler. Sanal vitrin kullanımı bu noktada daha faydalı olabilir. 

Sanal mağazalar size fiziksel bir alışveriş merkezinde olmakla aynı deneyimi sağlayacağı gibi, zaman ve coğrafya konusunda da herhangi bir kısıtlama yaratmayacaktır. Odanızda kalırken Çin ve İngilteredeki bir perakende alışveriş merkezinde sanal bir alışveriş turuna çıkabilseydiniz; Bu eğlenceli olmaz mıydı? Ayrıca, her Metaverse alışveriş merkezinde, her dilde iletişim kurabilecek ve size birebir destek verecek ısmarlama dijital satış asistanları olacaktır. Parmağınızın tek bir dokunuşuyla, onların görünmesini veya kaybolmasını sağlayabileceksiniz. Yatak odanızda kalarak, bulunduğunuz yerden yüzlerce kilometre uzakta bulunan bir mağazada bulunan bir oyuncağı veya mücevher parçasını kontrol edebilirsiniz. Ürünün çeşitli durumlarda ve çevresel koşullarda ne kadar iyi performans göstereceğini bile tahmin edebilirsiniz. Bir İngiliz showroomundan bir motosiklet satın almayı düşünüyor olsanız da, motosikletin yollara ve trafik koşullarına bağlı olarak şehrinizde nasıl performans göstereceğini görebileceksiniz!

Ayrıca, insanlar belirli bir mağazayı ziyaret ettiklerinde toplanan veri miktarı arttığından, modern cihazın asistanları size anında ilginizi çekebilecek şeyler sağlayabilecektir. Siri ve Alexa gibi şu anda mevcut olan asistanlar gibi, sanal entelektüel asistanlar da kuşkusuz alışverişlerde önemli bir rol oynayacak. İhtiyacınız olan şeyleri günlük olarak satın alma konusunda endişelenmenize gerek yok, zira evinizdeki objelerin internetle bir bütün oldukça buzdolabınız, kahve makineniz ve diğer benzer öğeleriniz gibi günlük cihazlarınızı internete bağlayabilir ve insan katılımına gerek kalmadan otomatik olarak doldurabilirsiniz! Mastercard’ın Swarovski ile olan ilişkisi, bu konuda umut verici bir gelecek sunan bir ortaklığın önemli bir güncel örneğidir. Mastercard’ın dijital ödeme hizmeti Masterpass’ı kullanan çift, kullanıcıların sanal gerçekliği keşfetmelerini ve alışveriş yapmalarını sağlayan bir sanal gerçeklik satın alma yazılımı geliştirdi.

Uygulama, başyapıtların değerini, tasarımcının yaratıcı yolculuğunu, markanın ilham verici hikayesini ve bu tür öğelerin ilgi çekici ve etkileşimli bir şekilde oluşturulmasına girecek karmaşık süreçleri göstererek kullanıcıların onlar hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlıyor. Müşteriler, ödeme bilgilerini girmek yerine satın alımlarını doğrudan sanal gerçeklik deneyiminden tamamlayabilirler.  Cep telefonunu uygun bir sanal gerçeklik kulaklığına takarak, bir kullanıcı sanal eve girebilir ve her biri uluslararası kabul görmüş sanatçıların incelemek için tasarımları olan beş bölgeyi keşfedebilir. Sanal dünyaya girdikten sonra, arkasındaki masalları okuyarak, açıklamaları görerek, fiyatları karşılaştırarak ve hatta sanatla ilgili filmleri izleyerek her öğe hakkında daha fazla şey öğrenecekler. Tüketiciler mallara karar verdikten sonra, ürün açıklamasının altındaki kart düğmesine yoğunlaşarak bunları alışveriş sepetlerine yerleştirebilirler. Müşterilerin kasıtsız işlem yapmalarını önlemek için, kulaklık çıkarıldıktan ve uygulama kapatıldıktan sonra Mastercard hesaplarından otomatik olarak çıkış yapılır.

Eğitim

Bu senaryoyu göz önünde bulundurun. Diyelim ki bir yönetim üzerine bir eğitim derecesi sahibisiniz. Bir IBM sanal mağazasına gidip bir sözleşmenin olduğu bir konferansa katılmak ve bu konferanstakilerle görüşmek harika olmaz mıydı? Eğitim kurumunuzun konforunun tadını çıkarırken, dünyanın herhangi bir yerindeki endüstri profesyonellerinin ev sahipliği yaptığı iş düzenlemelerine katılabilir ve size otantik iş dünyasının nasıl işlediğine dair bir lezzet katabilirsiniz. Benzer şekilde, sağlık öğrencilerinin de dünyanın herhangi bir yerindeki uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen ameliyatlara katılabildiğini düşünürsek, eğitimlerini ve ufuklarını genişlettiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bilim öğrencileri de sanal uzay tesislerini gezebilir ve hatta Mars’ı ziyaret etmenin nasıl bir şey olabileceğini tadabilirler! 

Dünyanın dört bir yanındaki öğrenciler ve eğitmenler arasındaki kesintisiz işbirliği, genel eğitim kalitesini artıracaktır. Öğrenciler artık yıl sonu projelerini sergileyebilir ve dünyanın dört bir yanından profesyoneller tarafından değerlendirilebilirler. Ayrıca, son yıllarda Sanal Gerçekliğin web’e girmesi sayesinde, Tarihteki herhangi bir olayı deneyimleyebilir veya hatta herhangi bir yaşamın moleküler veya atomik parçacıklarını inceleyebilirler. Eğitime dayalı birçok sanal alana İkinci Kaneva, Yaşam, Cybertown, Aktif Dünyalar ve benzeri diğer sanal dünya ortamları gibi hayali alanlarda erişilebilir hale gelebilir. Öğrencilerin matematiksel fikirleri daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için, sanal gerçeklik ikincisinde bir öğrenme alanı olan Subquan, geleneksel matematik sistemine alternatif olarak geliştirilen tasarımlardan biridir. Subquan, öğrencilerin matematiksel konuları daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için 3D görselleştirme araçlarını kullanır. Başka bir örnek, diğer göstergelerden on kat daha doğru veri toplayan Dünya Gözlem Uydusudur. Öte yandan Edinburgh Sanal Üniversitesi, araştırma, öğretim ve sosyal yardım için sanal dünyaları kullanmakla ilgilenen üniversite içindeki herkesi bir araya getirme konusunda uzmanlaşmış sanal bir araştırma ve eğitim merkezidir.

Reklam

Uzun zamandır, reklamcılık deneyimlemekten çok gözlemlemekle ilgiliydi, ancak bu yakında değişecek gibi gözüküyor. Bugün, hepimiz reklamların her yerde bulunabileceğinin ve çoğunun o kadar rahatsız edici olduğunun farkındayız ki, önemli bir kısmını tamamen izlemekten kaçınıyoruz. Bununla birlikte, kullanıcının yaşı, satın alma geçmişi gibi akıllı telefonlar gibi araçlar aracılığıyla toplanan derinlemesine ve ayrıntılı verilerle, markaların sosyal medyada takip edilenler arkadaş ağı vb. verilerinden beslenen reklam verenler yakında reklamları görüntülerken size daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunabilecekler. 

Kalp atış hızınızı ölçen giyilebilir teknoloji gibi araçları kullanarak pazarlamacılar hangi reklamlara en olumlu yanıt verdiğimizi bile öğrenebilirler. Mevcut reklam sistemi yerine, görüntülediğimiz her reklam bizim tercihlerimize göre özelleştirilecek!

Reklamları anında okuyabilir ve mobil reklamları kullanarak favori ürününüz için yapılan değişiklikler ve yükseltmelerden haberdar olabilirsiniz.  Bu şekilde, bir Metaverse’e girdiğinizde, herkese Metaverse içindeki konumunuza bağlı olarak ziyaret edebileceğiniz ilgi çekici bir ürün veya mağazadan anında haberdar olacaksınız. Reklamın içeriği ve hikayesi ayrıca, ürünün tasarımında, düzeninde veya diğer özelliklerinde yaptığınız değişiklikler nedeniyle değişiklik gösterebilir. Ek olarak, sponsorlar yakında Dünya Kupası veya hatta büyük bir canlı konser gibi önemli etkinliklere sanal biletler sağlayabilecekler. Tanınmış şirketler her büyük olaya sponsor olacak ve size Dünya Kupası Finali için sanal bir bilet sağlayan Coca-Cola’yı hayal edecekler. Maracana stadyumundaymış gibi maçı odanızın konforunda izleyebilirsiniz! İşte Sanal Gerçekliğin reklam endüstrisinde zaten nasıl bir fark yarattığına bir örnek. Mercedes-Benz, tüketicileri yeni SL Modelini tanıtmak için Kaliforniya Sahil Yolu boyunca sanal bir yolculuğa çıkmaya davet etti. Müşterilerin aracın içine bakmalarına, aracın yolda nasıl ilerlediğini görmelerine ve aracın cam tavanından dışarıyı izlemelerine izin verildi. Bu sayede aracın göze çarpmayan formu, sağa doğru bir bakışta Pasifik Okyanusu’nu ve Pasifik Okyanusu’nun kıyı şeridini izleyebilme hissi ile birleşti. Sanal gerçeklik (VR) internette yaygınlaştığında, daha da fazlası, inanılmaz deneyimler günlük sanal hayatımızın bir parçası haline gelecektir.

Sağlık Hizmetleri

DSÖ ile anlaşarak, insan-bilgisayar etkileşimi, sanal gerçeklik ve Metaverse’in ortaya çıkmasıyla, hekimlere ve diğer sağlık profesyonellerine danışmak her zamankinden daha kolay ve verimli olacaktır. Metaverse çevresinde herhangi bir yere kurulmuş herhangi bir hastane birimine girdiğinizde dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir doktorun hizmetlerine erişebileceksiniz. Doktorlar, vücudunuzdaki sensörleri yerleştirmek için akıllı iletişim sistemlerini kullanabilir ve istilacı prosedürler veya ameliyatlar yerine basit bilgisayar yazılımı ile hastalığınızı hızlı bir şekilde teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Ek olarak, doktorlar daha sonra size ilaçlarınızı almanızı ve düzenli egzersiz yapmanızı hatırlatacak sanal sağlık yardımcıları atayacaktır. Çalışmak, yemek yemek, yürümek ve uyumak gibi yaptığınız her eylem, sağlığınız ve esenliğiniz üzerindeki etkisi hakkında gerçek zamanlı ve anında geri bildirim sağlayacaktır. Tıp söz konusu olduğunda, göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörler zaman ve farkındalıktır. Teknolojik ilerleme nedeniyle bizim için tehlike oluşturmadan çok önce herhangi bir olağan davranışı tespit edebileceğiz.

İşyeri ve Ofis

Çeşitli ortamlarda bir dizi görüşmeye katıldıktan sonra kaç kez yoruldunuz? Enerjinizi, zamanınızı ve paranızı tutkularınızla bağdaşan bir meslek arayışı içerisine koymuş olabilirsiniz. Şimdiye kadar iş arayışında olan her insan bu acıyı yaşadı. Bu nedenlerle, fiziksel görüşmelerin dikkate alınması gereken bazı dezavantajları vardır. Sadece mevcut tren ve uçak ağlarının yanı sıra finansal kaynaklarınızın gitmenize izin vereceği kadar seyahat edebilirsiniz. Evet, global olarak herhangi bir şirkete e-posta gönderebilir veya telefon görüşmesi yapabilirsiniz, ancak bu tür taleplerin yanıt süresi çok yavaştır. Bir metaverse’deki bir şirketin sanal şirket merkezine gidip şu anda yeni çalışanlar işe alıp almadıklarını kontrol etmeye ne dersiniz? Konfor ve mahremiyet için Amerika Birleşik Devletleri veya İngilteredeki işyerlerini gerçekten ziyaret edebilirsiniz! 

Dünyanın en prestijli kuruluşları tarafından sorgulanmak için değerli zamanınızı, paranızı veya enerjinizi boşa harcamanıza gerek kalmayacak. Yeni işvereniniz ne kadar uzakta ve başka bir kıtada olursa olsun, çalışma vizenizi, uçak biletlerinizi veya diğer birçok prosedürden herhangi birini almak için servetinizi satmanız gerekmeyecektir. Metaverse de sanal iş yerinize giriş yaparak kendi evinizin konforunda çalışmaya devam edebilirsiniz. Süpervizörünüz dünyanın farklı bir yerinde olsa da, gelip yanınızda oturabilir ve neredeyse gerçekçi bir 3D avatar kullanarak göreviniz boyunca size koçluk yapabilir.

Başka bir deyişle, Metaverse çok yakında her işyeri için bir sonuç noktası olabilir. Dış dünyadaki gerçek binalara veya işyeri yapılarına olan gereksinim nispeten sınırlı olacaktır. Ne kadar yer, para ve personel biriktirebileceğimizi hayal edin! Bugün, insanların uzaktan çalıştığı 125’in üzerinde sanal işletme var!Acceleration Partners, 10up, AgileBits, Aids Free World,, aha! bunlardan sadece birkaçı. Mevcut dönemin işyeri alanının geleceğine yardımcı olabilecek bir diğer yaratıcı çabası, San Diego firması olan ‘Meta’ dan geliyor. Meta, hologram bilgilerini gerçek ortama yerleştiren artırılmış gerçeklik kulaklıkları üretiminde uzman. Kullanıcılar 3D nesneleri çevrimiçi olarak kendi elleriyle manipüle edebileceği gibi, sanal akışkan ekranlarını kullanarak sitelerde gezinebilir, e-posta gönderebilir veya komut dosyaları yazabilir. Bu çağdaş işyeri formatı, artırılmış gerçeklik aracılığıyla tipik bilgisayarların, monitörlerin ve hatta kabinlerin yerini alabilir. Meta’nın amacı bu açıdan basittir. Artırılmış gerçekliği, bireylerin hologramlar kullanarak etkileşime girebileceği gerçek dünyadan, bugün gerçek öğeleri kullanarak etkileşime girme biçiminden tam olarak yararlanmayı amaçlar. Meta, düğmelere tıklamak, taşımak veya basmak yerine kullanıcılarının bilgiye 3D bir şekilde, kendi elleriyle gözlemleyerek ulaşmalarını sağlar.

Eğlence ve Medya

Bir sinema salonundaki 11.1 ses sistemi size eşlik edebilir. Belki de müziğin nasıl olacağına dair hiçbir fikriniz yoktu, ancak bu kez sinema salonunda, arzu ettiğinizden çok daha sık olduğunu hissediyorsunuz. Ses sistemini gerçek dünyada, kendiniz için özelleştirebilirsiniz. Metaverse içerisinde bu mümkün! Herhangi bir sanal sinemanın içine girebilir ve ekranı, sesi ve hatta koltukları tercih ettiğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz. Böylece sanal sinema salonundaki her katılımcı aynı film için farklı bir deneyime sahip olabilir. Gelecekte ne denirse densin, sinema filmleri bile özdeşleşme duygunuzu harekete geçirebilir ve hikayesi karakterlerle etkileşime girme şeklinizde ilerleyebilir. Benzer şekilde, Metaverse avatarınızla dünyanın herhangi bir yerindeki barlara, DJ partilerine, müzikallere veya canlı etkinliklere katılabilirsiniz. Paramount, 3d’de ‘Top Gun’a tanık olmak için bir sanal gerçeklik tiyatrosu yarattı. Hayranlar ayrıca sinema ekranlarını ziyaret etmeden önce eski arkadaşlarla tanışma şansına da sahipler. Film 24 saat boyunca 30 dakikalık aralıklarla gösterildi. Tüketicilerin herhangi bir VR kulaklık kullanmasına ve bigscreenvr.com üzerinden sanal gerçeklik tiyatrosuna girmek için oturum açmasına izin verildi. Oyun, Metaverse’in en alt noktası olduğu için, medya ve eğlence manzarasının da böyle bir ortamdan faydalanması doğal görünüyor. Metaverse içindeki eğlence, Roblox, Minecraft ve benzeri yerlerde gerçekleşen konserler ve kutlamalar gibi çok sayıda paylaşılan sanal etkinlikle zaten tanıdık bir kavram haline geldi. Birçok etkinlik organizatörü için Metaverse, kişisel toplantıların artık uygulanabilir olmadığı bir dünyada insanları birbirine bağlı tutmanın çok kritik bir yoluydu. Müşteriler ayrıca sanal gerçeklikteki tribünlerden NFL oyunlarının keyfini çıkarabilir veya Ülke Tarihi Müzesinin içindeki sanal sergileri gezebilirler. İki haftada çeşitli performanslar ve hatta dünya Prömiyerleri Metaverse içinde gördük. 

Metaverse içindeki sanal etkinlikler sadece kullanıcıların süregelen tercihleri için olmayacak. Teknolojiyi benimseyen birçok meslek kuruluşunu da bu etkinliklerin içerisinde görmemiz muhtemel. Gelecekteki metaverse medya karşılaşmaları, konferans yerlerine gidemeyen bireyler için daha melezleşmiş deneyimler sağlamak için kişisel karşılaşmaları dijital gerçeklikte görüntü alma ile birleştirecek. Metaverse diğer etkinlik katılımcılarıyla iletişim kurmamızı, bilgi alışverişi yapmamızı ve ürünleri gerçek zamanlı olarak satın almamızın yanı sıra olaylarının potansiyeli ve deneyimlerimiz üzerine düşünmemizi sağlayarak gelecekle bağlantı kurmamızı sağlayabilir.5G gibi teknolojilerin ilerlemesi, kişiler arası sosyalleşme sürecinin çevrimiçi etkinlikler aracılığıyla sağlanmasında hayati önem taşıyacaktır. COVID-19 salgını nedeniyle, evde sıkışıp kalan insanları meşgul etmenin yollarından biri de çeşitli medya içeriklerinin bu yeni düzene hızla adapte edilmesi sayesinde gerçekleşti.  Birçok ünlü hayranlarıyla bağlantı kurmak için yepyeni bir arena buldular. Facebook, Instagram ve hatta YouTube üzerinden canlı yayınlar yaparak bu kişiler şovlarını organizatörlerin ellerinden alarak kendileri yönetti ve popülerlik kazandı. Bununla birlikte, bazı firmalar, zamanın normale dönmeye başlamasına rağmen, “metaverse” olarak adlandırdıkları şeyi kullanarak hem fiziksel hem de canlı olayları birbirine bağlayabilen bir yönteme sahip olduklarını savunuyorlar. Metaverse büyüme direktörü ve teknoloji uzmanı Cathy Hackl bu konu hakkında daha fazla konuşmak için Cheddar’ı ziyaret etti.

Tarihi Canlandırın

İnsanın ve çeşitli canlı formlarının nasıl geliştiğini keşfetmek ister misiniz? Dinozorların nasıl öldüğünü keşfetmek ister misiniz? Hatta nasıl doğdular? Ya da dil nasıl ortaya çıktı? İlk Dünya Savaşı neydi? Bütün bu sorulara cevap aramak için Metaverse’e giriş yapabilir ve güzel bir tarih müzesini ziyaret edebilirsiniz! Bu kadar basit. İlgi alanınız ne olursa olsun, bazen gözlerinizin tam karşısında meydana gelen olaylara tanık olmak ihtiyacınız olan şeydir.

Bugün, dünyadaki herhangi bir çağın tam bir kavrayışını elde etmek istiyorsanız, tüm benzersiz ders kitaplarını toplamak veya erişilebilir filmleri izlemek gerçekten basit değildir. Ayrıca bu kaynakların başka bir yerde farklı bir versiyonu da olabilir. Aman, durun canım. Gelecekte böyle bir zorluk yaşanmayacak. Bir Metaverse müzesini ziyaret etmenin ötesinde kronoloji konusunda hiçbir belirsizlik olmayacak. Computer Loves 2.0, internet kullanıcılarının günlük dünyada olduğu gibi ekranlarda tam olarak dolaşmalarını sağlayan etkileşimli bir sanal müzedir. Sheffield Üniversitesi tarafından üretilen 3D galeri, Sheffield’in 3 müzesinden gerçek sergilerin sanal kopyaları ile döşenmiştir. Bu sanal tasvir, yangın alarmlarını, fiş çıkışlarını, havalandırma deliklerini ve yangın merdivenlerini bile içinde barındırarak gerçek dünya eşdeğerine sadık kalmıştır. Sanal bir müzenin eşsiz parçalarından biri, 19. yüzyıldan kalma bir hayalet tren karşılaşmasını içeren Fuar Alanı Arşivleri Bölümüdür. Kartal ve taklit kristal antik hayvanlarının devasa kafatası, sanal müzenin içerisinde sizi bekleyen diğer keşfedilmeyi bekleyen tarihin parçalarından sadece birkaçı.

 

Bilinmeyen Dünyalar Turizm ve Keşif

‘Total Recall’ Filmindeki seyahat şirketini hatırladınız mı? Ne konusunda uzmanlardı?

Seçtiğiniz herhangi bir yeri keşfetme deneyimi sunmak. Bu, bir şekilde gelecek olabilir! (Filmlerdeki kadar kötü olmasa da). Hepimiz hevesle gerçek dünyada seyahat etmek istesek de, gerçek yaşamda turizm biraz tehlikeli olabilir. İlk olarak, gerçek dünyada seyahat inanılmaz derecede pahalı. Çok fazla para ödemeden egzotik bir bölgeye seyahat edemezsiniz. Daha sonra, insanların herhangi bir ülkeye yolculuk için geçecekleri yasal süreçlerin sayısı korkutucu olabilir. Seyahat eden kişi sayısına göre, taşımanız gereken bagaj miktarı size zorluk çıkarabilir. Potansiyel olarak unutabileceğiniz eşyaları düşünelim. Bütün bunların yorucu olduğunu düşünenler için, Metaverse işinizi kolaylaştırabilir. 

Sanal bir tur şirketiyle iletişime geçebilir, konumunuzu seçebilir ve tatilin tadını çıkarabilirsiniz! Bölgeyi şahsen görmekten ve belki de Mars’a ya da diğer uzak dünyalara seyahat edebileceğinizden kesinlikle bir fark hissetmeyeceksiniz!

Sosyal deneyimler

Dijital topluluklar, neredeyse internetin ortaya çıkmasından bu yana Metaverse dışında birkaç on yıl boyunca gelişti. Diğer insanlarla iletişim kurmak için internet forumlarından ve sosyal medya sitelerinden video oyunlarına kadar her şeyi kullandık. Sosyal deneyimler, özellikle salgından sonra, Metaverse’nin en tanımlanabilir temel taşları arasına girdi. Sosyal yabancılaşma ve kilitlenme dönemlerinde, birçoğu kişisel bağları yeniden kurmak için internete başvurdu. Hem sevdikleriniz hem de iş arkadaşlarınız da dahil olmak üzere iletişim, oyun ayarlarını sanal gerçeklik merkezlerine kadar uzanan çeşitli platformlar aracılığıyla çevrimiçi olarak gerçekleşmeye başladı. Geçmişte, Epic Games gibi şirketler, oyuncuların “Establishment Royale” modunda olduğu gibi oyun arkadaşlarıyla vakit geçirebilecekleri mekanlar sundular. Animal Crossing sanal mezuniyetlere ev sahipliği yapmaya başladı, hatta bazı katılımcıların düğün kutlamalarına bile!  “Roblox doğum günleri ve yıldönümleri” gibi bir konsept bile, özellikle fiziksel olarak yapıyorlarsa, bireylerin başkalarıyla etkileşimde bulunmalarını sağlayan büyük bir heves haline geliyordu. Gelecekte seyahat ederken, performanslardan evliliklere kadar Metaverse içinde gerçekleşen birçok festival ve etkinlik görebiliriz.Teknoloji ilerledikçe, bilim adamları Metaverse’deki sosyal karşılaşmaların çeşitli sanal varlığı ve duygusal yakınlığı içermesini bekliyorlar. Örneğin, 3D sistemlerin katılamadığınız bir doğum günü kutlamasına kendinizi aktarabilmenize izin verdiğini düşünün. Ortam aktarımları ve canlı insan avatarları ile doğaçlama sosyal karşılaşmaların kalitesini artırmak için daha iyi bir “varlık” hissi yaratmak için yeni teknolojiler gelişecektir.

İşletme faaliyetleri

Metaverse’in sürükleyici, tamamen ve açık kaynaklı doğası, önemli insan ilişkilerini yeniden üretmek için mükemmel bir ortam. Bununla birlikte, ilişkilerin boş zaman ve sosyal faaliyetlerin ötesine geçebileceğinden bahsetmek önemlidir. Söz konusu işyeri için yeni bir geleceğe bakan şirketler, Metaverse’in organizasyonu nasıl etkileyebileceğini de araştırıyor. Bu tür Metaverse için birçok kurumsal uygulama kesinlikle tüketiciler için yardımcı programların yükseltilmiş sürümleri olarak hayata başlayacaktır. Örneğin, şirketler ürünleri tasarlamak, fikirleri test etmek ve meslektaşlarıyla yenilik yapmak için harika sanal dünyalar inşa edebilirler. Sanal gerçeklik konferans salonları ve MR ve AR tarafından artırılmış etkileşimler ofiste daha yaygın hale geldi bile.

Birçok sektörde, profesyonelleri ve çalışanları böyle bir etkileşimde bir araya getirmek için genişletilmiş gerçeklik ve metaverse fikirleri kullanan artan sayıda kuruluş görüyoruz. Metaverse ayrıca, işyerinde çevrimiçi eğitim ve deneyim için daha fantastik seçenekler üretecek ve bireylerin kas hafızası ve yeni yetenekler kazanabilecekleri benzersiz durumlara girmelerini sağlayacaktır. İster orada ister işyerinde olsun, bireylerin üretkenliklerini optimize etmek için araçları daha kolay kullanabilecekleri sanal ekosistemlerin kurulmasını bile görebiliriz. Microsoft ve Accenture daha önce işbirliği için sanal işyerleri kurmakla uğraşırken, Facebook (Meta) Horizon neredeyse başlık kullanarak çalışmak için yöntemler sunuyor.